Fék és futómű szerviz

Fékjavítás: fékbetét, féktárcsa, fékfolyadék csere

Keressen minket fékproblémájával!

A fékjavítás a fékrendszer alkatrészeit ellenőrizzük, karbantartjuk és / vagy cseréljük. A fékjavítás szükséges lehet, ha a fékek kopottak, sérültek vagy nem megfelelően működnek.

A fékrendszer vizsgálata kiterjed a fékbetétekre és a féktárcsákra, a fékpofákra (dobfék esetén) és a fékfolyadékra.

Sokan nem tudják, de a fékfolyadékot rendszeresen kell cserélni, mert a fékfolyadék forráspontja idővel csökken, hiszen a fékfolyadék megköti a levegő páratartalmából származó nedvességet, ami csökkenti a fékhatást és károsítja a fékrendszert. Ha a fékfolyadék elkezd forrni, akkor a fékpedál lágy lesz és nem tudjuk megfelelően lefékezni az autót.

Általános ajánlás szerint kétévente vagy 40 000 kilométerenként érdemes a fékfolyadékot cserélni; a művelet során a fékrendszer légtelenítése speciális eszközöket és szaktudást igényel. A fékfolyadék cseréjét nem szabad elhanyagolni, mert a fékek biztonságos működése életbevágóan fontos.

Futóműállítás és javítás

Miért ne járjon rendszeresen be nem állított futóművű autóval?

Ha a futómű nem megfelelően van beállítva, akkor

  • az autó félrehúzhat, rázkódhat,
  • nehezebben kormányozhatóvá válik,
  • rosszabbul fékezhet,
  • többet fogyaszthat és
  • gyorsabban elkophatnak a gumik.

A futómű beállítása során a következő értékeket ellenőrzik és állítják be: a tengelytávolságot, a kerékdőlést, a csapterpesztést, az utánfutást, a kerékösszetartást és a kanyarodási szöget. 

A futómű beállítását érdemes rendszeresen elvégeztetni, különösen abroncscsere vagy futóműjavítás után, illetve, ha kopogást vagy rázkódást észlelünk vezetés közben.

Lengéscsillapító csere

Miért is fontos a lengéscsillapító?

A lengéscsillapító

  • csökkenti a rezgéseket és a zajokat,
  • javítja a kormányzást, a fékezést,
  • stabilitást és a kényelmet biztosítja.

Fontos a jó lengéscsillapító, mert a rugózás mellett ez az alkatrész felelős azért, hogy az autó kerekei folyamatosan érintkezzenek az úttal, és ne ugráljanak fel-le az útegyenetlenségek miatt.

A lengéscsillapító cseréje akkor szükséges, ha az alkatrész elhasználódott, sérült vagy törött.

Scroll to Top